• Technická olympiáda - okresné kolo

          • 2 x 2 = ?

            Asi každý pozná správny výsledok, ale nie každý vie, že sa na ZŠ Vajanského uskutočnilo okresné kolo technickej olympiády. Súťažilo sa v dvoch kategóriách, kde naši žiaci získali dve druhé miesta. V kategórii A dvojica Milan Valach 9.A a Filip Géci 9.B a v kategórii B Šimon Šupica 7.C. Gratulujeme im.

          • Brigáda v ŠKD

          • V pondelok 20. 11. sme mali v ŠKD Slniečko brigádu. Posúďte sami, aké máme šikovné deti .

            Vedia zametať a hrabať lístie, strihať bylinky, zväzovať trávu... Presvedčili sme sa o tom, že máme naozaj zručné deti, pretože plnenie fúrikov a aj iné činnosti im šli všetkým veľmi dobre.

          • Ľudové remeslá

          • 21.11.2023 sme s deťmi z 3.A zavítali do dielne ľudových remesiel, kde si vyskúšali svoju tvorivosť a praktické zručnosti pri práci s hlinou. Vlastnoručne si vyrobili rôzne dekoratívne predmety, ozdoby a zhotovili misky. Pozrite sa, ako im to išlo...

          • KOMPARO 9

          • ... klepú sa mi ruky , zabudol som si kalkulačku, nestihol som to, nedočítal som úlohu, nepíše mi pero ....

            Aj takéto pocity mali deviataci počas „cvičného“ testovania Komparo9, v ktorom dostali možnosť overiť si svoje vedomosti z matematiky a slovenského jazyka 9. novembra 2023. Zoznámili sa so situáciou, ktorá v marci prebehne „na ostro“. Testovanie im ukázalo, ako sú schopní zvládnuť stresovú situáciu,  pracovať s časom, pochopiť pokyny k vypĺňaniu odpovedí a aj úroveň vedomostí z jednotlivých predmetov. Samotné testovanie a výsledky pomôžu žiakom nastaviť ciele do ďalšej prípravy k úspešnému zvládnutiu marcového Testovania 9.

          • PIŠQWORKY - II.ročník  

          • Fanúšikovia piškvoriek si nenechali ujsť 2. ročník školského turnaja. Prihlásilo sa 17 tímov piateho až deviateho ročníka.  O hladký priebeh sa postaral organizačný tím z 9.B v zložení Maťka, Tina, Barča, Emma, Zarka, Viki a Viki, Saška, Žany. Šikovnosť, taktiku a myslenie si merali skúsení s nováčikmi, mladší so staršími, chlapci s dievčatami, sústredení s roztržitými …. .Po vyraďovacích kolách v skupinách ostalo 8 finalistov. Napätie sa stupňovalo a o postup sa bojovalo emóciami, taktikou a perom. Duelmi nabitý deň skončil postupom 4 tímov do oblastného turnaja vo Zvolene: Šutráci, Krásni, Svätá trojka, Degeši. Najlepšie sa darilo deviatačkam z tímu Šutráci, ktoré obsadili 6.miesto. Decká si užili súťaživú atmosféru, nevzdávali sa a statočne reprezentovali našu školu.

          • iBOBOR

          • Snahou celoslovenskej informatickej súťaže je posmeliť deti v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor a také boli aj naše deti. Pri riešení úloh skĺbili všetky svoje zručnosti a vedomosti: čítali, uvažovali, analyzovali, kreslili, vyvodzovali.

            A takto sme uspeli:

            kategória Bobrík (5.ročník) - 23 úspešných riešiteľov

            traja najlepší sú Jozef Líška, Dominik Kotek, Lenka Kuklová všetci z 5.C

             

            kategória Benjamín (6.-7.ročník) - 29 úspešných riešiteľov

            traja najlepší sú Lucia Haláková (7.C), Michal Šeben (7.B), Sára Purdeková (7.C)

             

            kategória Kadet (8.-9.ročník) - 14 úspešných riešiteľov

            traja najlepší  sú Samuel Juhaniak (9.A), Nella Stehlíková (9.A), Martina Jekkelová (9.B)

             

             

          • Bubnovačka

          •  

            Naša škola sa opäť stala súčasťou 10. ročníka slovensko – českého podujatia: BUBNUJEME, ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ !

            Podujatie symbolicky upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporuje tému včasnej prevencie. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka.

            Hlas detí je dôležitý!

            Spoločne sme bubnovali, čo nám sily stačili.... a veru, bolo nás dobre počuť !

          • Týždeň boja proti drogám

          • Aj na našej škole sme venovali tretí novembrový týždeň „Boju proti drogám“.  Na druhom stupni náš Inkluzívny tím so žiakmi zrealizoval zážitkové aktivity zamerané na predchádzanie vzniku látkových a nelátkových závislosti a na podporu zmysluplného trávenia voľného času. Žiakov prvého stupňa v rámci preventívnych aktivít navštívil  pracovník PZ v Lučenci kpt. Bc. Pavel Látka.

            Európsky týždeň boja proti drogám sme si v našom ŠKD Slniečko pripomenuli rôznymi aktivitami. Aktivity boli zamerané na odpútavanie pozornosti od vplyvov rôznych závislostí. Deti sa zapojili do vedomostných kvízov, rôznych športových aktivít, boli poučené o zdravom životnom štýle, ale aj o tom, ako rozvíjať dôveru v detskom kolektíve, spoluprácu a vzájomnú pomoc.

          • Beseda o peniazoch

          • Vrámci finančnej gramotnosti štvrtáci zo 4.A mali besedu s numizmatikom P. Šovčíkom, kde sa dozvedeli rôzne zaujímavosti nielen o minciach, ale aj o ich histórii a všeličo ďalšie.

          • Vyhodnotenie súťaže rádia Štvorka

          • V pondelok 6.11. 2023 sme vyhodnotili halloweensku súťaž rádia Štvorka. Súťaž prebiehala od 19.10. do 27.10.2023. Žiaci hľadali po škole duchov s indíciami, ktoré dopĺňali do tajničky. Deti sa pri tejto hre zabavili do sýtosti aj počas bežného vyučovacieho dňa. Rádio sa tešilo veľkej účasti v hre, preto sme sa rozhodli oceniť nielen tých najlepších. Ocenenie si tiež zaslúžili žiaci aj za účasť v našej hre. Vyhodnotením súťaže sme chceli deťom dodať motiváciu, aby sa zapájali aj do ďalších kreatívnych hier. Touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým zúčastneným a dúfame, že sa zapojíte aj nabudúce.

          • Týždeň vedy a techniky u nás v škole

          • Týždeň vedy a techniky na škole sa niesol pod názvom " Rovesnícke učenie". Žiaci štvrtých, šiestych a siedmych ročníkov si vyskúšali prezentačné schopnosti ako učitelia,naozajstní vedci,ktorí svojimi experimentami zaujali mladších spolužiakov. Okrem toho sa z nich  pod vedením triednych učiteľov stali mladí stavbári,pozorovatelia vesmíru. Žiaci 4.a 5 .ročníka si vyskúšali zapájanie elektrických obvodov s použitím stavebnice BOFFIN , siedmaci a deviataci sa pod vedením p. učiteľa zasa naučili, že prezúvať sa môžu nielen topánky,ale aj kolesá na aute.Tých ostatných sme tentokrát poslali na jednodňové exkurzie.

          • Týždeň vedy a techniky - exkurzie

          • 1. Exkurzia Fiľakovo - V rámci Týždňa vedy a techniky sa naši druháci vybrali na exkurziu do Fiľakova. Previezli sa vlakom, pozreli si krásy hradného múzea a na záver ich čakala výborná ukážka robotiky od žiakov z Fiľakovského gymnázia.

            2. Dňa  9.11.2023 sa žiaci ôsmeho a siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie do Kremnice. Navštívili mincovňu a mestský hrad s Kostolom sv. Kataríny.

            3. Týždeň vedy a techniky sme si obohatili spolu so žiakmi piateho ročníka návštevou Prírodovedného a Literárno-hudobného múzea v Banskej Bystrici. Strávili sme deň plný zážitkov. 

            4. Žiaci 1.A boli počas Týždňa vedy a techniky na vlakovej stanici. Keďže majú v triede spolužiačku, ktorej otec tam pracuje, videli také časti stanice, kde sa cestujúci bežne nedostanú. Výpravca vlaku im v kancelárii a na nástupišti ukázal ako pracuje. Mali možnosť pozorovať, ako prebieha údržba. Vyskúšali si stoličku rušňovodiča. A všetci mali možnosť vyskúšať, aké náročné je pracovať s ručnou výhybkou.

             

            5. Za fyzikou do Martina- Fyzika je všade okolo nás, tak načo cestovať za ňou až do Martina?  Preto, aby nám to potvrdil aj p. profesor Beňuška v Centre popularizácie fyziky pri Gymnáziu Viliama Paulínyho-Tótha. Žiaci šiesteho ročníka sa zúčastnili na aktívnom stretnutí so zaujímavými experimentami“ s možnosťou získať nové vedomosti, darčeky a jednotky z fyziky. Parádne vybavená učebňa, dobrá nálada, súťaživosť, krásne pokusy, smiech, radosť, pohoda. Jednoducho zážitok, ktorý sa bude dlho pamätať. Na koniec dobré jedlo, nákupy v nákupnom centre a cesta domov. Viete, že vôbec nám nevadilo, že po celý čas pršalo? Aj to je fyzika. (Môžete nás nájsť aj na  FB stránke Centra popularizácie fyziky)

          • Prváci v Dome Matice slovenskej

          • Žiaci prvých ročníkov sa práve v tomto období učia čítať prvé písmená slovenskej abecedy. V meste Lučenec máme Dom Matice slovenskej, v ktorom je Galéria osobností pôsobiacich v regióne Novohrad. Pani Ľudmila Lacová žiakom 1.A ukázala knižnicu spisovateľov z Novohradu. A na záver návštevy im zahrala na klavíri a prváci spievali detskú slovenskú ľudovú pieseň.

          • iBOBOR

          • iBOBOR je informatická online súťaž, v ktorej sú súťažné úlohy zamerané na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky. Niektoré z úloh majú formu otázok s výberom odpovede, ďalšie sú interaktívne, v ktorých je potrebné presunúť, usporiadať alebo doplniť časť riešenia. Naši žiaci v predchádzajúcom týždni riešili tieto úlohy.

          • Tvorivé dielne

          • V utorok druháci navštívili Novohradskú knižnicu. Zistili, že v knižnici sa nemusí len čítať, ale dá sa aj čarovať s lepidlom. Stačí trošku chuti a šikovné ruky.

          • Plavecký výcvik

          • Naši šiestaci sa ponorili do plaveckého výcviku, kde si zdokonalili techniku a budovali si sebadôveru vo vode.V bazéne si nielen zdokonaľujú svoje plavecké zručnosti, ale učia sa aj dôležitosti disciplíny, sústredenia a odolnosti. Každým pohybom plávajú nielen po vode, ale aj po ceste rastu a sebapoznávania. Fandíme im, keď robia pokroky a inšpirujú nás všetkých svojím odhodlaním!

            #zshal7 #plaveckyvycvik #plavanie #voda #plavci

          • Návšteva u hasičov

          • Týždeň vedy a techniky sme tento rok začali v našej škole v pondelok návštevou našich tretiakov a v utorok prvákov na hasičskej stanici v Lučenci. Žiaci si mohli zblízka pozrieť hasičskú techniku, vyskúšať si niektoré ochranné súčasti výstroja a zvedavých otázok bolo naozaj veľa.